Veliki intervju s bivšim trudnicama

Svaka trudnica nosi svoju jedinstvenu priču, jer trudnoća nije samo fizička promjena. To je emocionalna, mentalna i duhovna avantura koja oblikuje ženske živote na načine koje je teško zamisliti. Srećom, mlade majke brzo razviju svoj unutarnji kompas i osjećaj za to što je najbolje za njih i njihovu bebu. Upravo o tome razgovarali smo s nekoliko majki, koje su rado podijelile svoje iskustvo s nama.

Upitali smo ih što bi voljele da su znale o porodu, a nitko im nije rekao te bez kojeg proizvoda nisu mogle zamisliti prve dane s djetetom. Zanimalo nas je i po čemu će pamtiti svoju trudnoću i što bi poručile svim budućima majkama. Posebno smo bili znatiželjni saznati koji je najbanalniji, a koji najbolji savjet koji su dobile u vezi trudnoće i poroda! Sigurni smo da ćete se pronaći u mnogim odgovorima. ? Evo što kažu!

Iskustva trudnica

“Voljela bih da sam dobila više uputa o carskom rezu, samoj operaciji i oporavku. Cijelu trudnoću sam se pripremala na prirodan porod, a na kraju sam imala carski rez o kojem sam jako malo znala. Prve dane s mojom kćerkom ne bih mogla ni zamisliti bez izdajalice. Mislim da bi ju svaka mama trebala imati u prvim danima (pa već i rodilištu). Svoju ću trudnoću nažalost pamtiti po nesnosnim mučninama i ogromnoj neutemeljenoj zabrinutosti koja me pratila svih 9 mjeseci.

Budućim majkama poručila bih da brinu o sebi nakon poroda, da odmaraju i naprave sve što je u njihovoj moći da budu dobro – i fizički i psihički. Dijete u prvim danima treba hranu i san, a mama treba puno ljubavi i podrške, što se nikako ne smije zanemariti. I za kraj, najbanalniji savjet koji sam dobila je da se naspavam, kao da se san može akumulirati i pospremiti u ladicu za ubuduće. Najbolji savjet je da ne kupujem nepotrebne stvari za koje nisam sigurna hoću li ih uopće koristiti.”
Sabina F.V.

“Nisam znala da postoji mogućnost da posteljica ostane, kao ni da babica radi baš sve. Prvi dani su nam bili super, a ne bih ih mogla zamisliti bez fiziološke otopine, sterilnih gaza, pumpice za nos te gnijezda za novorođenče. Svoju trudnoću sigurno ću pamtiti po mučninama! Po meni najbanalniji savjet bio je da ne nosim dijete na ruke jer bi se moglo naviknuti. Ako mene pitate, taj period jako brzo prođe pa su takvi savjeti nepotrebni. Budućim trudnicama bih poručila da uživaju u svom stanju, pogotovo ako se radi o prvoj trudnoći. Taj se period više nikad neće ponoviti, jer svakoj sljedećoj trudnoći više neće biti sama.”
Mia R.

“Nisam znala koliko zapravo porod boli. Vjerujem da bih se psihički još više pripremila, pošto imam veliku toleranciju na bol. Ne bih izdvojila niti jedan poseban proizvod koji sam najviše koristila u prvim dana, no moguće je da se ne sjećam. Svoju trudnoću ću pamtiti po tome što mi hrana nikada nije bila finija, ali i po tome da sam morala 100 puta dnevno ići na WC. Trudnicama bih poručila da ne kupuju sve i svašta. Osim njih samih – i eventualno boce i dudice, malo toga je zapravo potrebno. Bebe ne znaju biti “fancy” i nije im to bitno (?). Najbanalniji savjet bio je da ne smijem prati kosu prvih 40 dana, a najbolji da nije bitno da svaku sitnicu napravim po knjizi. Na kraju dana, bebici je najbolje ono što napravi njena mama, jer ipak je svakome njegova mama najbolja.”
Tea G.

“Ništa vas ne može pripremiti na porod i sve što slijedi poslije toga. Ništa nije kao u knjizi; potrebno je osjetiti potrebe djeteta i poslušati dobronamjerne savjete mama koje su prošle isto što i vi. Ponekad od hrpe savjeta stvoriš neki svoj koji bi mogao pomoći nekoj drugoj ženi. U prvim danima spasile su nas dude i izdajalice, a svoju trudnoću pamtit ću po ogromnom trbuhu i narančama! Ako već ne znaju, budućim majkama poručila bih da mogu tražiti da hodaju u predrađaonici. Najbanalniji savjet koji sam dobila je: ‘puno se kreći, lakše ćeš roditi’ (smijeh), a najbolja preporuka bila je da u rodilište ponesem tablete protiv bolova.”
Kristina H.

“Pošto nisam odslušala tečaj, nisam znala da nakon poroda ide još jedan porod, a to je porođaj posteljice. U prvim danima s djetetom pomagalo mi je noćno svjetlo za bebinu sobu i zaštitna krema za pelenski osip. Svim ženama koje se pripremaju za trudnoću poručila bih da uživaju u svom stanju, da se dobro naspavaju i ne opterećuju nebitnim stvarima. Najbolji događaj u mom životu bio je kada sam postala majka!”
Iva R.

Svako je iskustvo različito – i jednako vrijedno

Bogatstvo različitih iskustava čini svijet trudnoće iznimno raznolikim i vrijednim istraživanja. Vjerujemo da dijeleći svoje priče, trudnice pomažu jedna drugoj da još bolje razumiju svoju novu ulogu i promjene kroz koje prolaze. Ono što sve trudnice dijele je nevjerojatna snaga i hrabrost koja dolazi s pripremom za novu fazu života. Hvala našim sugovornicama koje su Bebolin svijet obogatile svojom jedinstvenom perspektivom i iskrenim odgovorima!

P.s. Na Bebolin webshopu pronaći ćete originalne pakete koji sadrže kvalitetne i korisne proizvode za različite faze – od trudnoće do polaska u vrtić! Svim trudnicama od srca preporučujemo Paket za rodilište, koji je olakšao pripreme za porod mnogim majkama.

Close Moja košarica
Close Wishlist
Recently Viewed Close
Close

Close
Kategorije